fbpx

Следвай ни в

ЕС решава за еврочленството на Украйна, Молдова и Грузия

Четвъртък, 23 Юни 2022 07:48 Свят Източник:  199

По време на редовното заседание на Европейския съвет, което ще се проведе на 23 и 24 юни в Брюксел, ще се обсъждат основно молбите за членство в ЕС на Украйна, Молдова и Грузия.

В дневния ред са и икономически въпроси, Конференцията за бъдещето на Европа, външни отношения.

Европейският съвет ще проведе стратегическа дискусия относно отношенията на ЕС с неговите партньори в Европа и начините за насърчаване на политическия диалог и засилване на сигурността, стабилността и просперитета на европейския континент. В рамките на дискусията ще бъдат обсъдени и предложенията на президента на Франция Еманюел Макрон за създаване на Европейска политическа общност.

Държавните и правителствени ръководители ще обсъдят различните измерения на руската военна агресия срещу Украйна и продължаващата подкрепа за украинската страна.

В частта, посветена на икономическите въпроси, се предвижда лидерите да одобрят интегрираните специфични препоръки по страни в рамките на Европейския семестър за 2022 г., както и да обсъдят присъединяването на Хърватия към еврозоната от 1 януари 2023 г.

Европейският съвет ще проведе и дискусия и относно "Конференцията за бъдещето на Европа", като се очаква да бъдат дадени насоки относно последващите действия след доклада от заключителното събитие от Конференцията.

Преди началото на заседанието на Европейския съвет, на 23 юни преди обяд, министър-председателят Кирил Петков ще вземе участие в Срещата на върха ЕС-Западни Балкани.

На 24 юни, след края на Европейския съвет, ще се проведе Среща на върха на държавите от еврозоната в приобщаващ формат, на която лидерите ще обсъдят икономическата ситуация в еврозоната и ще направят преглед на напредъка по Банковия съюз.